Cryptomarkt Binance vestigt zich toch niet in België

Cryptomarkt Binance vestigt zich toch niet in België

view

Binance, ’s werelds grootste handelsplatform voor cryptomunten, opent geen fysieke vestiging in België. Nochtans liepen daar gesprekken over met de toezichthouder. 'Het is momenteel niet nodig', zegt Binance.

Binance zal zich niet aanmelden bij de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA). 'De verplichte registratie bij de FSMA geldt alleen voor dienstverleners die vallen onder het Belgische recht of het recht van een andere lidstaat van de Europese Economische Ruimte en die een vestiging hebben in België', zegt Martin Bruncko, de executive vice president voor Europa bij de cryptomarkt. Momenteel is er geen sprake van het opzetten van een lokale vestiging.

Dat contrasteert met een recente verklaring van de topman van Binance Changpeng Zhao. Hij zei dat er met de Belgische toezichthouders gepraat werd over de voorwaarden voor het openen van een vestiging in ons land. 'De Belgische markt is van belang voor ons, maar op dit moment openen we geen fysieke vestiging', zegt Bruncko. Binance groeit snel in Europa en België, waardoor de situatie snel kan veranderen.

In mei kreeg het bedrijf groen licht van de Franse toezichthouders voor zijn Europese hoofdkantoor in Parijs. Binance heeft ook een registratie in Italië en diende een aanvraag in voor Zweden. Dat gaat telkens gepaard met een echte vestiging in die landen.

Bruncko bleef op de vlakte over de reden waarom er toch geen vestiging komt in België. 'Voor de Belgische klanten verandert helemaal niets', zegt Roy van Krimpen die de Benelux aanstuurt vanuit Amsterdam. De Belgische klanten kunnen terecht op helpdesks in hun eigen taal.

Regelgeving

Het bedrijf wijst op de verschillen in de regelgeving in de Europese Unie. 'Wij zijn voorstander van een meer coherente regelgeving in de EU. Dat is een oud probleem in de technologische sector in Europa, de markt is erg gefragmenteerd. Als techondernemer heb je te maken met 27 verschillende jurisdicties en 27 verschillende regelgevingen. Dat is ook zo voor crypto', zegt Bruncko.

De registratievoorwaarden lopen sterk uiteen in Europa, van eenvoudige tot diepgaande processen. De situatie in België is volgens Bruncko 'heel redelijk'.

De versplinterde Europese regelgeving vergt heel wat inspanningen van een bedrijf als Binance. Voor start-ups is dat nog problematischer, vindt Bruncko, terwijl de regelgeving in de VS gelijkvormiger is. Hij steunt dan ook Mica, de nieuwe Europese regelgeving voor cryptobedrijven waar de lidstaten en het Europees Parlement donderdagavond een akkoord over bereikten. Voor Binance mag het overigens sneller gaan. Het is nog minstens twee jaar wachten voor het licentiesysteem wordt hervormd.